tisdag 4 augusti 2009

Vaffansaruattdehette, saru?

Varför heter vi Phonurgia Audio, varför har vi inget mer normalt namn på vår studio? Det finns ju en massa engelska, svengelska och i värsta fall svenska namn som man kan använda på en studio. Är vi såna där jävla kulturnissar som tror att vi är nåt? Muckar vi? Ja, det kan man verkligen undra. Sanningen avslöjas i detta inlägg, med ensamrätt för denna blogg...

Ordet phonurgia är grekiskt och betyder "konsten att behärska ljud". Väldigt många tror att det ska uttalas med betoningen på u:et, men så är det inte. Phonurgia ska uttalas med betoning på i:et, alltså som i "pizzeria".

Hur kom vi på att använda det? Jo, en gång i tiden läste Mats latin vid Stockholms universitet. När han skulle skriva uppsats, så valde han att översätta texter ur tekniska handböcker från 1600-talet, skrivna av en jesuit vid namn Athanasius Kircher. Kircher var en av historiens största uppfinnarbegåvningar, på många sätt jämförbar med Tesla och Edison. Ideérna i hans böcker är mycket avancerade och ofta århundraden före sin tid. En av böckerna hette Phonurgia Nova och visade sig vara historiens första handbok i praktisk akustik och ljudteknik, utgiven 1673.

Nu blev det inga översättningar ur Phonurgia Nova i Mats uppsats, den kom att handla om Kirchers mest berömda och än idag använda uppfinning, nämligen bildprojektorn. Däremot var ju ordet Phonurgia helt perfekt att använda i ljudtekniska sammanhang. Mats använde det första gången 1991, när han byggde en kontrollenhet för kassettbandspelare åt Nordiska Muséet. Den skulle användas i utställningar för att förenkla användningen av intalade guidningar. Det var den första produkten från Phonurgia Audio. Sedan dröjde det till 1995 innan Phonurgia Audio dök upp igen. Den gången var det en envelope -to - pwm - burk för Mini-Moog som var på tapeten. Den gjorde så att en Mini-Moog kunde styras helt av signalen från ett ljudband, ungefär som en Buchla System 200-synt. Ingen succé, dock. 1995 var ett av de år då Mini-Moogar såldes för någon tusenlapp av folk som ville vara med sin tid och som äcklades av blotta tanken på att ha något så omodernt som en analogsynt i sin ägo. Mats gjorde under namnet Ohm den enda kända inspelningen där apparaten kom till användning, nämligen låten Christmas Ducking, en syntifiering av julkoralen Veni redemptor gentium som var med på en julskiva från Ljudolf.


När vi byggde studion, så letade vi efter ett namn som inte redan var upptaget. Det visade sig att vad vi än kom på, så fanns redan en websajt med det namnet. Till sist erinrade sig Mats namnet Phonurgia Audio och så fick det bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar